Cornrows

Cornrows is een hairstyle die al eeuwen oud is en een enorme geschiedenis met zich mee draagt. Al duizenden jaren geleden werden cornrows door diverse African tribes gedragen; middels het model in de cornrows was te herleiden bij welke stam iemand hoorde. Ook zaken zoals leeftijd, status en andere identiteitskenmerken werden in de cornrows tot uiting gebracht. De cornrows werden versierd met schelpen, koraal, kralen of bloemen.

De hairstyle heeft reeds in de jaren ’60 en ’70 een comeback gemaakt dankzij de Black Power movement. Alhoewel het in de jaren ’80 weer wat minder gedragen werd, is het sinds ’90 teruggekomen in het straatbeeld; denk aan Allen Iverson, Jada Pinkett-Smith, D’Angelo, Alicia Keys, Sean Paul, Bow Wow, Ciara, Ludacris en vele anderen. Sindsdien is de populariteit eigenlijk nooit meer afgenomen. Tegenwoordig zien we mensen van allerlei verschillende nationaliteiten cornrows dragen!

Er zijn ontelbaar veel modellen mogelijk die onder de noemer ‘cornrows’ vallen. Zo kun je de cornrows zo dik of dun maken als je maar wilt, je kunt er voor kiezen om ze met nephaar of puur van je eigen haar te maken, en ook kun je qua design nog alle kanten op. Zo kun je de cornrows ‘straight back’ laten plaatsen, oftewel rijen die recht naar achteren lopen, maar ook de meest creatieve patronen zijn mogelijk.

FAQ over cornrows

Hoe lang duurt het plaatsen van cornrows?

De benodigde tijdsduur voor het plaatsen van cornrows kan erg variëren. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de lengte en de structuur van je eigen haren, of je wel of geen synthetisch haar wilt laten toevoegen, de gewenste dikte van de cornrows en natuurlijk het model dat je wilt. Wanneer je alleen de zij- of voorkant van je hoofd wilt laten invlechten, of wanneer je zogenaamde 'straight backs' (cornrows recht naar achteren) wilt, neemt dit meestal een half uur tot anderhalf uur in beslag. Wil je de cornrows wat dunner dan gemiddeld of in een apart patroon kan het inzetten hiervan twee tot drie uur duren. Houdt er rekening mee dat het inzetten van cornrows bij kroeshaar iets langer kan duren vanwege het voorbereiden van het haar.

Hoe lang kunnen mijn cornrows blijven zitten?

Hoe lang cornrows kunnen blijven zitten is afhankelijk van je eigen haarstructuur en het model waarin de cornrows zijn geplaatst. Wanneer je kroeshaar hebt en/of er synthetisch haar aan de cornrows is toegevoegd blijft het doorgaans wat langer zitten, namelijk zo'n 2 tot 4 weken. Heb je gladder haar of heb je gekozen voor wat dikkere cornrows? Dan kunnen je cornrows meestal 1 tot 3 weken blijven zitten. Natuurlijk is ook de manier waarop je de cornrows verzorgd van grote invloed!

Kan ik mijn haren nog wassen als ik cornrows heb?

Ja, in principe kun je nog gewoon je haren wassen met cornrows. Omdat het natuurlijk ingevlochten zit doe je dit echter wel op een andere manier dan gewoonlijk, moet je wat voorzichtiger zijn en is het ook aan te raden de frequentie van het wassen iets te verlagen (één keer per week is voldoende). Je kunt het beste wat shampoo verdunnen met water in een sprayflacon, dit op je haren sprayen en vervolgens voorzichtig uitspoelen. Shampoorestjes kunnen jeuk veroorzaken, maar doordat je de shampoo verdunt en oppervlakkig op je haren sprayt voorkom je dat de shampoo te diep in de cornrows trekt en daardoor moeilijker uit te spoelen is. Let er op dat je de waterstraal altijd in de richting houdt waarin gevlochten is, zo voorkom je dat er kleine haartjes loskomen en je cornrows gaan pluizen. Na het wassen droog je de cornrows door met een handdoek voorzichtig te deppen (en dus niet wrijven!).

Zijn cornrows schadelijk voor mijn eigen haren?

Nee, cornrows zijn niet schadelijk voor je eigen haren. Men spreekt wel eens over het terugtrekken van de haargrens, vaak ook 'edges' genoemd. Dit wordt echter veroorzaakt doordat men te vaak of te lang achter elkaar cornrows draagt, te dunne cornrows neemt (of een verkeerde verhouding van eigen haar en kunsthaar gebruikt), de cornrows te strak geplaatst worden, of natuurlijk een combinatie van deze factoren. Op langere termijn kunnen je eigen haren hierdoor beschadigen, met name de fijne (baby)haartjes voorin. Een goede hairstylist zal echter altijd kijken naar de structuur en gezondheid van je eigen haar, en op basis hiervan bepalen wat wel en niet geschikt voor je is. Zodoende zullen je eigen haren niet beschadigen!

Hoe kan ik mijn cornrows het beste verzorgen?

Wanneer je cornrows draagt, is het van belang om wat extra aandacht te besteden aan de manier waarop je jouw haren wast, de manier waarop je slaapt en de verzorging van je hoofdhuid. Hoe cornrows het beste gewassen kunnen worden is bovenstaand reeds uitgelegd. Slapen kun je het beste doen met een speciale 'stocking cap', een panty of een zijden/satijnen doek om je hoofd gebonden. Hierdoor is er minimale wrijving van je cornrows met je hoofdkussen en zullen ze minder snel gaan pluizen. Tenslotte is de verzorging van je hoofdhuid een aandachtspuntje. Door de cornrows gaat een wasbeurt minder makkelijk en zul je dit wellicht ook wat minder vaak doen, waardoor je hoofdhuid wat kan uitdrogen. Om dit te voorkomen kun je een verzorgende olie voor je hoofdhuid gebruiken, bijvoorbeeld kokosolie. Ook dien je er rekening mee te houden dat in de scheidingen je hoofdhuid zichtbaar wordt. Deze huid is normaliter bedekt met je eigen haren waardoor het niet gewend is aan veel zonlicht. Ga je met je cornrows op vakantie? Vergeet dan niet je hoofdhuid te voorzien van zonnebrandmiddel! Tegenwoordig zijn er hele handige sprays met transparante zonnebrand verkrijgbaar, waardoor je niet met witte crème in je haren hoeft te lopen.