Loc verlenging

Alhoewel sommige mensen eerst hun haren laten groeien voordat ze permanente dreadlocks zetten, zijn er ook veel mensen die momenteel nog kort haar hebben maar wel al met dreadlocks willen starten. Vaak is het toch wel een doel om langere dreadlocks te krijgen. Wil je dreadlocks starten maar ben je niet tevreden over je huidige haarlengte? Of ben je al met je loc journey gestart maar wil je toch wat extra lengte? Dan zijn er diverse mogelijkheden om je locs te verlengen!

Loc reattachment vs. loc extensions

Indien je in het verleden al eerder locs gehad hebt, en deze afgeknipt maar wel bewaard hebt, zou je de afgeknipte locs weer terug kunnen bevestigen. We spreken in dit geval van een loc reattachment.

Let op: gaat het niet om een heel hoofd met afgeknipte locs die terug bevestigd moeten worden, maar om slechts een of enkele locs die afgebroken zijn? In dit geval valt de service niet onder een loc reattachment maar om loc repair, dus herstellen/reparareren van je eigen locs!

Heb je geen afgeknipte locs, maar wil je jouw natuurlijke locs toch verlengen? Dan kun kant-en-klare of handgemaakte loc extensions aan jouw eigen locs laten bevestigen.

Is permanent echt permanent?

In beide gevallen spreken we over een ‘permanente’ loc verlenging. Laat je echter niet geheel misleiden door de term permanent. De loc extensions kunnen er indien gewenst ook weer uitgehaald worden, bijvoorbeeld wanneer na verloop van tijd jouw eigen locs de gewenste lengte bereikt hebben en je dus eigenlijk geen verlenging meer nodig hebt. De punten van de natuurlijke loc zullen in dit geval wel even opnieuw ingestopt moeten worden.

Wil je de loc verlengingen er gewoon in laten voor onbepaalde tijd? Dan kan dat ook! Om die reden spreken we hierbij van permanente loc verlengingen, omdat ze ook aan permanente locs van eigen haar vastgemaakt worden en in principe niet meer verwijderd hoeven te worden (maar kan dus wel, indien gewenst). Als we het hebben over ‘tijdelijke locs‘, dan worden hiermee locs van nephaar bedoelt die slechts enkele weken blijven zitten. In dit geval hoeft je eigen haar niet gelocked te worden. Bij loc reattachment en loc extensions wordt je eigen haar dus wel gelocked!

Loc reattachment

Bij loc reattachment worden afgeknipte locs terug vastgemaakt. Indien je momenteel al een nieuwe loc journey gestart bent. is loc reattachment niet in alle gevallen mogelijk. Er zal namelijk gekeken moeten worden of de dikte, de hoeveelheid en de kleur van de afgeknipte locs overeenkomen met je huidige locs. Indien er te grote verschillen zijn, kunnen de afgeknipte locs niet als verlenging voor de huidige locs dienen. Je zou in dat geval nog wel loc extensions kunnen overwegen!

Indien je nog moet beginnen met een nieuwe loc journey (en nu dus nog losse haren hebt), is loc reattachment meestal wel mogelijk. Er zal dan namelijk eerst een analyse van de afgeknipte locs plaatsvinden. Op basis daarvan kunnen we bepalen hoe we je nieuwe loc journey gaan starten (rekening houdend met de eigenschappen van de afgeknipte locs), gevolgd door het terugplaatsen van de afgeknipte locs.

Loc extensions

Heb je geen afgeknipte locs? Dan kun je voor loc extensions gaan. Het plaatsen van loc extensions is vrijwel altijd mogelijk, zowel bij starterlocs (dus wanneer je nog aan je loc journey moet beginnen) als bij matured locs (bestaande locs die al dichtgegroeid zijn). Bij loc extensions heb je de keuze tussen loc extensions die je kant-en-klaar koopt (vaak machinaal gemaakt) of loc extensions die je handmatig hebt gemaakt (of laten maken).

Synthetisch haar of human hair?

Bij loc reattachment werk je met afgeknipte locs, en dus sowieso met human hair. Loc extensions daarentegen kunnen zowel van synthetisch haar als van human hair gemaakt worden. Het grootste voordeel van synthetisch haar is dat dit stukken goedkoper is dan human hair. Synthetisch haar kan echter soms wel wat glanzender zijn, waardoor een expert de twee wel zou kunnen onderscheiden. Over het algemeen zal een ‘leek’ de verschillen echter amper tot niet opmerken. Dit is dus een afweging die je voor jezelf dient te maken!

Dikke locs, medium locs of dunne locs?

Loc extensions zijn in verschillende diktes te koop. Dit wordt vaak in centimeters (diameter van de loc) aangegeven, bijvoorbeeld “0.5cm”. Indien je ze handmatig laat maken, kan de dikte uiteraard ook geheel naar wens aangepast worden. De ene persoon heeft zijn/haar locs liever wat dikker, en de ander juist liever wat dunner!

Bij het bepalen van de dikte, is het -naast eigen voorkeur- belangrijk om ook rekening te houden met de densiteit en de dikte van het eigen haar. Densiteit is de dichtheid, oftewel de hoeveelheid haar. Met dikte wordt bedoeld de dikte van een individuele haar. Deze twee factoren samen bepalen het volume van je eigen haar. Als je zelf weinig en dun haar hebt, maar wel dikke locs wilt, zul je erg weinig locs op je hoofd krijgen. Andersom geldt juist ook dat als je zelf veel en dik haar hebt, maar wel dunne locs wilt, je enorm veel locs op je hoofd zal krijgen. Wil je bijvoorbeeld locs van zo’n 0.5mm dikte, dan zal iemand met dunner/minder haar daarvoor grotere vakjes nodig hebben dan iemand met dikker/meer haar.

Bij loc reattachment is de dikte natuurlijk al bepaald. Afhankelijk van de dikte van de afgeknipte locs en jouw eigen haareigenschappen (densiteit en dikte) wordt bepaald hoe groot de vakjes ongeveer moeten worden, om jouw natuurlijke loc uiteindelijk net zo dik te krijgen als de afgeknipte locs zijn. Hierbij werk je dus eigenlijk precies andersom als bij loc extensions!

Locs verlengen, maar hoe lang dan?

Je eigen haarlengte samen met de lengte van de afgeknipte locs of loc extensions, zal de uiteindelijke lengte van je locs worden. Je moet er hierbij rekening houden dat er altijd een centimeter of 5 ongeveer overlap zal zijn. De punten van jouw eigen haar zullen namelijk samen met de bovenkantjes van de loc extensions gelocked worden. Bij loc extensions wordt er hiervoor speciaal een stukje haar bovenaan los gelaten, wat gebruikt kan worden voor de aanhechting. Bij afgeknipte locs zal er aan de kant waar de locs afgeknipt zijn, een klein stukje van de loc uitgekamd worden om dit als aanhechting te kunnen gebruiken.

Indien je dus bijvoorbeeld locs tot iets over je schouder wilt, is dit zo’n 25 a 30 centimeter ongeveer. Indien je eigen haar bijvoorbeeld zo’n 10 centimeter is, zal er zo’n 5 centimeter gelocked worden, 5 centimeter gebruikt worden voor de aanhechting van de loc extension, en heb je loc extensions van zo’n 20 centimeter nodig. Bij afgeknipte locs kun je dus uitgaan van zo’n 25 centimeter, omdat de bovenste 5 centimeter nog uitgekamd zal worden om als aanhechting (overlap met de onderste 5 centimeter van je eigen haar) te gebruiken. De afgeknipte locs of loc extensions worden dus niet helemaal bij de ‘roots’ (de aanzet van het haar, vlak bij de hoofdhuid) bevestigd. Je meet dit dus echt als verlengde bovenop je eigen haarlengte, en niet als totale lengte.

Heel belangrijk: de perfect matchende kleur!

De laatste en misschien zelfs wel belangrijkste stap, is het bepalen van de kleur. Het is erg belangrijk dat de kleur van de loc extensions goed overeenkomt met jouw eigen haarkleur. Omdat de loc extensions niet bij de roots maar bij de punten worden bevestigd, moet je voor de loc extensions ook uitgaan van de kleur die in je punten zit. Doorgaans is dit namelijk een iets lichtere kleur dan de kleur vlakbij de hoofdhuid! Vooral wanneer je eigen haar wat langer is, zal je kleurverschil hebben in de lengte. Kijk dus goed naar de kleur in de punten, en houd deze kleur aan als kleur voor je loc extensions. Hoe beter de kleur matcht, hoe onzichtbaarder het zal zijn dat je locs verlengd zijn!

Hoe lang duurt het, en wat kost het?

De meest gestelde vraag is ook meteen het lastigste te beantwoorden. Nu je weet welke factoren er allemaal meespelen bij een loc reattachment of het plaatsen van loc extensions, kun je je vast voorstellen dat de benodigde tijd hiervoor (Braids & Dreads werkt met een uurtarief, dus samehangend met de benodigde tijd ook de uiteindelijke kosten) echt enorm kan verschillen per persoon. Omdat het echt om maatwerk gaat, is het belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie geeft die van invloed kan zijn op de tijd en prijs. Zo hebben we tenminste nodig:

Loc reattachment:
1 – Duidelijke foto’s en/of filmpje van je eigen haar
* Haarstructuur (krultype)
* Haarlengte (uitgetrokken, dus zonder shrinkage)
* Oppervlakte van een eventuele opscheer (indien van toepassing)
2 – Duidelijke fotos en/of filmpje van de afgeknipte locs
* Het totale aantal
* De dikte (leg er ter referentie een object naast, zoals een potlood)
* De aanzetjes (het stuk waar de locs afgeknipt zijn)

Kant-en-klare loc extensions:
1 – Duidelijke foto’s en/of filmpje van je eigen haar
* Haarstructuur (krultype)
* Haarlengte (uitgetrokken, dus zonder shrinkage)
* Oppervlakte van een eventuele opscheer (indien van toepassing)
2 – Duidelijke foto’s en/of filmpje van de loc extensions
* Het totale aantal
* De dikte (leg er ter referentie een object naast, zoals een potlood)
* De aanzetjes (het bovenste stuk van de loc extensions)
* Indien je ze online hebt aangeschaft, een linkje naar het product (voor eventuele specificaties)

Handgemaakte loc extensions:
1 – Duidelijke foto’s en/of filmpje van je eigen haar
* Haarstructuur (krultype)
* Haarlengte (uitgetrokken, dus zonder shrinkage)
* Oppervlakte van een eventuele opscheer (indien van toepassing)
2 – Voorkeur synthetisch haar of human hair
3 – Gewenste dikte (bij voorkeur middels voorbeeldfoto)
4- Gewenste lengte (bij voorkeur middels voorbeeldfoto)

Je kunt bovenstaande aanleveren via WhatsApp. Op basis van deze informatie kan er een indicatie van de benodigde tijd, en zodoende ook de kosten gemaakt worden. Let op, bij loc reattachment en loc extensions gaat het vaak om erg grote tijdsframes. De indicatie die je krijgt is dus slechts een schatting, het kan altijd gebeuren dat we uiteindelijk wat sneller klaar zijn of juist wat meer tijd nodig hebben. Aan de indicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Too much info, help!

Kom je er online niet helemaal uit? Dat is helemaal niet gek. Loc reattachment en loc extensions zijn behandelingen waarbij er enorm veel factoren meespelen en er dus super veel informatie op je af komt. Zeker als je er niet helemaal in thuis bent, kan dat nogal overweldigend zijn. Het is daarom mogelijk om bij Braids & Dreads een haaranalyse / consult te boeken. Dit is een afspraak van 1 uur, waarin we samen naar je haareigenschappen kijken, je uitgebreide uitleg krijgt over de mogelijkheden die specifiek voor jou gelden, en je al je vragen kunt afvuren op een professioneel loctician! Leuk extraatje: als de installatie uiteindelijk doorgaat, wordt 50% van de kosten voor het consult in mindering gebracht op de prijs voor de installatie!