Dreadlocks zijn niet zomaar een hairstyle, er zit een hele geschiedenis achter. Dreads behoren tot een van de oudste hairstyles ter wereld. Egyptische farao’s droegen pruiken met dreadlocks, Afrikanen hadden dreadlocks om de trots voor hun roots te uiten, en bij Rastafarians zijn dreadlocks zelfs een heilig onderdeel van hun religie. Ook als we de geschiedenis van bijvoorbeeld het boeddhisme en hindoeïsme in duiken zien we dreadlocks terug komen. Eeuwen oud dus, maar nog steeds razend populair!
Technieken om dreadlocks te plaatsen
Wil je dreadlocks, dan heb je twee opties. Je kunt gaan voor permanente dreadlocks of voor tijdelijke dreadlocks. Permanente dreadlocks worden gemaakt van je eigen haar en zijn geschikt voor de lange termijn. Twijfel je nog een beetje? Of wil je graag dreadlocks maar liever voor wat kortere periode? Dan zijn tijdelijke dreadlocks geschikt. Tijdelijke dreadlocks worden gemaakt van kunsthaar en kunnen enkele maanden blijven zitten.
FAQ over dreadlocks
Hoe lang het plaatsen van dreadlocks duurt is enorm afhankelijk van diverse factoren. Indien je kiest voor tijdelijke dreadlocks is de gekozen techniek het meest bepalend. Het plaatsen van imitatiedreads duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Ga je voor de faux locs techniek, dan is de benodigde tijdsduur erg afhankelijk van de gewenste dikte en lengte. De tijd die nodig is kan variëren van zo'n 4 tot 8 uur. Bij permanente dreadlocks zijn er meerdere factoren die meewegen. Zo is de gewenste dikte van de dreads erg bepalend; hoe dunner je jouw dreadlocks wilt, hoe meer het er zullen zijn, en dus zal er meer tijd nodig zijn. Ook heeft de lengte van je haar veel invloed; hoe langer je haar is, hoe meer tijd er nodig zal zijn. De laatste factor is de techniek waarmee je dreadlocks geplaatst worden. Zo gaat er veel meer tijd zitten in 'instant locs' met de interlocking techniek, en gaat het plaatsen van 'starter locs' met coils als basis een stuk sneller. Ga er van uit dat je voor de eerste sessie in ieder geval 2 uur bezig zal zijn, en de tijdsduur - afhankelijk van bovengenoemde factoren - kan oplopen. Wanneer we je haren gezien hebben en weten wat voor type dreadlocks je graag wilt kunnen we wat specifieker zijn met het geven van een tijdsindicatie.
Tijdelijke dreadlocks kunnen 2 tot 3 maanden blijven zitten. Houd er wel rekening mee dat de draagtijd afhankelijk is van hoe je de dreadlocks verzorgd en natuurlijk ook hoe snel je eigen haar groeit. Wanneer je haar erg snel groeit zul je sneller uitgroei krijgen en ziet het er al wat minder netjes uit. Desalniettemin kun je de uitgroei natuurlijk altijd bedekken met een leuke haarband, sjaaltje, doek of bandana. Braids & Dreads adviseert tijdelijke dreadlocks nooit langer dan 3 maanden te laten zitten. Dit omdat er vetophopingen bij de aanzet kunnen blijven zitten waardoor je eigen haar lichtelijk dreadvorming kan ontstaan. Dit kun je er prima uit kammen, maar wordt lastiger wanneer je het te lang laat zitten. Permanente dreadlocks daarentegen kunnen - zoals de naam al aangeeft - zo lang blijven zitten als je wilt. Men neemt doorgaans ook enkel permanente dreadlocks wanneer het de bedoeling is dit minstens een jaar te laten zitten. Je eigen haar groeit gewoon door, en met diverse technieken kan de uitgroei steeds bijgewerkt worden waardoor het er weer netjes uit ziet.
Ja, je kunt nog gewoon je haren wassen met dreadlocks. Omdat het 'gelocked' is doe je dit echter wel op een andere manier dan gewoonlijk, moet je wat voorzichtiger zijn en is het ook aan te raden de frequentie van het wassen iets te verlagen (één keer per week is voldoende). Bij tijdelijke dreadlocks kun je het beste wat shampoo verdunnen met water in een sprayflacon, dit op je haren sprayen en vervolgens voorzichtig uitspoelen. Shampoorestjes kunnen jeuk veroorzaken, maar doordat je de shampoo verdunt en oppervlakkig op je haren sprayt voorkom je dat de shampoo te diep in de dreads en/of aanzetvlechtjes trekt en daardoor moeilijker uit te spoelen is. Bij permanente dreadlocks kun je wel de shampoo rechtstreeks in je dreads smeren. Na het wassen droog je de dreadlocks door met een handdoek voorzichtig te deppen (en dus niet wrijven!). Houdt er rekening mee dat dreadlocks langer nat blijven dan losse haren, omdat het water er in trekt. Het is dus niet zo handig om je haren te wassen vlak voordat je gaat slapen of vlak voordat je de deur uit gaat, anders heb je grote kans op een nat hoofdkussen of een nat t-shirt.
Nee, dreadlocks zijn niet schadelijk voor je eigen haren. Een veelbesproken vraagstuk is echter of dreadlocks je 'edges' kunnen aantasten, oftewel je haargrens kunnen terugdringen. Indien dit bij tijdelijke dreadlocks gebeurt dan kan dit 3 redenen hebben. Ten eerste kan het zo zijn dat men de dreads te lang laat zitten of te vaak achter elkaar plaatst. Om dit te voorkomen adviseert Braids & Dreads tijdelijke dreadlocks nooit langer dan 3 maanden aaneengesloten te laten zitten, en om altijd ongeveer een weekje te wachten met het eventueel herplaatsen van dreads. Een tweede mogelijkheid is dat men de dreadlocks onzorgvuldig heeft uitgehaald. Omdat dit best een klusje is kan men ongeduldig worden en te veel aan de haren gaan trekken. Neem hier dus altijd rustig de tijd voor en zorg er ook voor dat je een plukje eigen haar direct uitkamt nadat je er een dread uitgehaald hebt (en dus niet wacht met kammen tot alles er uit is). Tenslotte is de derde mogelijke oorzaak dat de dreadlocks niet goed geplaatst zijn. In sommige gevallen wordt er een te grote hoeveelheid synthetisch haar aan een te kleine hoeveelheid eigen haar geplaatst. Doordat er zo veel extra gewicht bij komt kijken worden de haarzakjes overbelast en kan je eigen haar gaan breken. Een professioneel hairstylist zal hier echter altijd rekening mee houden door op basis van een haaranalyse te bepalen wat voor jouw haar de beste verhouding is. Kortom, indien het plaatsen, de verzorging en het eventueel verwijderen van de dreadlocks op de juiste manier wordt gedaan zijn dreads absoluut niet schadelijk voor je eigen haren.
Nee, dreadlocks zijn niet schadelijk voor je eigen haren. Een veelbesproken vraagstuk is echter of dreadlocks je 'edges' kunnen aantasten, oftewel je haargrens kunnen terugdringen. Bij permanente dreadlocks zijn de 'edges' tegenwoordig een veel gezien probleem. Hierbij kan dit veroorzaakt zijn doordat de dreadlocks te dun geplaatst zijn. Wanneer je haren groeien en dreadlocks langer worden komt er steeds meer gewicht aan de haarzakjes te hangen, waardoor deze op den duur kunnen gaan breken en je dreadlocks verliest. Een goede loctician zal hier echter rekening mee houden bij je eerste sessie, en bepalen wat voor jouw haar de minimale dikte is. Verder is tegenwoordig het zogenaamde 'contouren' erg populair; het trimmen/scheren van de haargrens waardoor er geen kleine losse haartjes zichtbaar zijn. Helaas gaat dit bij sommige kappers niet altijd even goed waardoor er steeds een paar haartjes van de voorste rij dreadlocks mee geschoren worden. Op den duur zal dit er in resulteren dat er te weinig haren overblijven en de dreadlocks te dun worden, waardoor je de voorste rij verliest. Hoe langer dit doorgaat, hoe verder je dreadlocks naar achteren zullen trekken. Indien je dreadlocks hebt en je contouren wilt laten doen, zorg er dan voor dat je kapper hier rekening mee houdt. Als er niet te veel haartjes geschoren worden is er niets aan de hand. Kortom, indien het plaatsen en de verzorging van de dreadlocks op de juiste manier wordt gedaan zijn dreads absoluut niet schadelijk voor je eigen haren.
Er gaan nogal wat misvattingen over dreadlocks rond. Zo denken sommige mensen dat je dreadlocks niet kunt wassen en ze daarom vies zijn, denkt men dat dreadlocks vaak gepaard gaan met luizen of vindt men dat dreadlocks er onverzorgd uit zien. Allemaal onterecht, mits je jouw dreadlocks goed verzorgd! Zo is het belangrijk om met een panty te slapen om het pluizen van je dreadlocks te voorkomen. Ook dien je de hoofdhuid goed te verzorgen, bijvoorbeeld met een olie of moisturizer. Dit geldt voor zowel tijdelijke als permanente dreadlocks. Heb je permanente dreadlocks? Dan dien je, naast bovenstaande punten, tevens regelmatig je uitgroei bij te laten werken. Hoe vaak dit nodig is, is afhankelijk van hoe snel je eigen haren groeien.
Deze vraag is wellicht een van de bekendste misvattingen over permanente dreadlocks. Veel mensen denken dat zij hun hoofd kaal moeten scheren wanneer ze hun permanente dreadlocks willen verwijderen. Dit is absoluut niet het geval. Wanneer je hebt besloten dat je van je dreadlocks af wilt, is het aan te raden eerst een aantal maanden je uitgroei niet te laten bijwerken. Het enige wat je doet is het lostrekken van de dreadlocks om te voorkomen dat de nieuwe haren aan elkaar gaan knopen. Na een aantal maandjes heb je redelijk wat centimeters 'nieuw haar' opgebouwd. Ook kun je het bovenste gedeelte van nieuwe dreadlocks vaak nog redelijk uitkammen. Dit is niet geheel pijnloos en ook erg tijdrovend, maar zeker wel mogelijk. Het onderste gedeelte is vaak al te ver gelocked om nog uitgekamd te kunnen worden en zal geknipt moeten worden. Echter kun je met de centimeters nieuwe groei en het uitgekamde gedeelte toch vaak een centimeter of 5 tot 15 van je eigen haren overhouden. Je zult dus geen lang haar overhouden, maar je hoeft ook zeker niet kaal!