Permanente locs

Wil je graag dreadlocks, dan is het een mogelijkheid om deze van je eigen haren te laten maken. Houd er rekening mee dat het nemen van dreadlocks van eigen haar een toewijding voor langere periode is. Je begint namelijk met zogenaamde ‘starter locs’. Vervolgens volgt een ‘maturing process’ waarin je locs zullen dichtgroeien en verstevigen.

Let op; Braids & Dreads is wat permanente dreadlocks betreft gespecialiseerd in haartypen 3C en hoger (fijnere krul en kroes haar).

Dreadlocks zetten

Er zijn verschillende manieren om te starten met dreadlocks. De twee methoden die Braids & Dreads hiervoor aanbiedt zijn comb coils en instant locs.

Comb coils

De meest gekozen optie om dreadlocks mee te beginnen zijn zogenaamde comb coils. Dit zijn pijpenkrulletjes die met een kam worden ingedraaid. Het grootste voordeel van comb coils is dat het plaatsen niet veel tijd in beslag neemt! Het nadeel is dat het maturing process wat langer kan duren, vooral bij haartype 3C/4A. Bij haartype 4B/4C gaat het doorgaans alweer een stuk sneller. Comb coils resulteren uiteindelijk in hele mooie zachte, soepele locs.

Comb coils bij haartype 4A (links) en haartype 4C (rechts)

Instant locs

Wil je het proces wat versnellen, dan kun je ook voor instant locs gaan. Het plaatsen hiervan neemt een stuk meer tijd in beslag dan comb coils, maar zorgt wel voor een stuk sneller maturing process van de locs. Het haar wordt hierbij bewerkt met een haaknaald, waardoor de dreadlocks vrijwel direct ogen alsof het matured locs zijn. Doordat de haren al bij het plaatsen opgeklit worden, zullen de locs over het algemeen sneller dichtgroeien. 

Instant locs

Dreadlocks onderhouden

Het is van groot belang dat je regelmatig je uitgroei laat bijwerken. Hierdoor ziet het er netjes en strak uit en voorkom je tevens dat de losse haren rondom je dreadlocks aan elkaar gaan groeien. Het bijwerken van je dreadlocks kan bij Braids & Dreads op diverse manieren. De meest gebruikte technieken zijn interlocking en retwisting.

Interlocken

Bij interlocken wordt er gebruik gemaakt van een speciale dread-tool, namelijk een afsluitbare haaknaald. Dit is een naald met een boogje aan de bovenkant welke je met een klepje kunt dichtmaken. De dread wordt met deze tool in diverse richtingen door de uitgroei heen gehaald, waardoor de uitgroei gaat locken. Deze methode duurt iets langer dan retwisten, maar het nieuwe stukje dread is dan ook direct stevig en blijft goed zitten.

Retwisten

Bij retwisten worden de dreads gedraaid. Deze methode is vooral geschikt bij kroes haar, en zeker wanneer de dreadlocks oorspronkelijk gestart zijn door te draaien of coils te maken. Bij retwisten is het erg belangrijk dat er altijd in dezelfde richting gedraaid wordt, anders werkt het averechts. Het voordeel van retwisten is dat het erg snel gaat en het eindresultaat er heel netjes uit ziet. Daar staat echter tegenover dat je bij retwisten wat vaker je uitgroei bij moet laten werken dan bij interlocken.

Indien je voor de eerste keer bij Braids & Dreads komt zullen we je vragen met welke techniek je voorheen altijd je uitgroei hebt laten bijwerken. Dit doen we omdat je het mooiste resultaat behaalt wanneer je consistent dezelfde techniek gebruikt! Los van bovenstaande technieken om de uitgroei bij te werken past Braids & Dreads ook palmrolling toe. Hierbij wordt de dread tussen de handpalmen gerold waardoor pluisjes weg gaan en eventuele verdikkingen verminderen. Ook gebruiken we een haaknaald om eventuele lusjes of verdikkingen weg te werken en – indien gewenst – je puntjes mooi rond te maken.

Interlocking (links) vs. retwisting (rechts)

Dreadlocks repareren

Wanneer je bij Braids & Dreads voor dreadlock maintenance komt, kan het soms voorkomen dat regulier onderhoud niet voldoende is. In sommige gevallen zijn er namelijk dreadlocks die dreigen af te breken. Dit komt het meeste voor bij dunne dreadlocks met veel lengte. Vanwege de lengte die je in de jaren hebt opgebouwd komt er een stuk meer gewicht aan je haren te hangen. Ook kan het zo zijn dat je dreadlocks niet professioneel zijn onderhouden waardoor je haren zijn gaan afbreken, of dat je op leeftijd begint te komen waardoor je haren simpelweg wat dunner zijn dan voorheen. Ongeacht de oorzaak, geen paniek! Braids & Dreads heeft diverse methoden waardoor dreadlocks die dreigen af te breken gerepareerd kunnen worden.

Loc repair (before & after)

Dreadlocks verlengen

In veel gevallen neemt men dreadlocks wanneer het eigen haar nog relatief kort is. Dit is alleen maar goed, want daardoor zullen je dreads er over een aantal jaren een stuk mooier uit zien! Soms is men echter wat ongeduldig en gaat de groei gestaag. Ook komt het wel eens voor dat sommige dreads sneller gegroeid zijn dan anderen, of er enkele tussentijds zijn afgebroken, waardoor er veel lengteverschil zichtbaar is. In deze gevallen kun je er voor kiezen je dreadlocks te laten verlengen. Braids & Dreads kent hiervoor diverse technieken. Wil je de verlenging slechts voor enkele maandjes, dan is het prima om dit met synthetisch haar te doen. Indien je verwacht je dread extensions er voor langere periode in te laten zitten is een verlenging met human hair aan te raden.